Vraag:
Waarom besteedt je baas geen aandacht aan wat je hem adviseert?
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Antwoord:
Omdat mensen die zich erg machtig voelen naar niemand luisteren.
Toelichting:
'In vier experimenten werd de hypothese getoetst, inhoudende: gevoelens van macht leiden ertoe dat individuen het advies van zowel experts als beginners buiten beschouwing laten.
Experiment 1 laat een negatieve relatie zien tussen subjectieve gevoelens van macht en het gebruik maken / notie nemen van advies.
Experimenten 2 en 3 laten verder zien dat individuen die bij zichzelf een neutraal en laag machtsniveau ervaren, advies van experts en ervaren adviseurs zwaarder wegen dan advies van beginners, maar individuen die bij zichzelf een hoog machtsniveau ervaren, laten zowel beginners- als expertadvies buiten beschouwing.
Experimenten 3 en 4 tonen aan dat deze neiging, van individuen die een hoge mate van macht bij zichzelf ervaren, om advies van experts en beginners in gelijke mate af te wijzen, wordt gemedieerd door gevoelens van 'competitiveness' (experiment 3) en (zelf)vertrouwen (experimenten 3 en 4).
Tenslotte laat Experiment 4 zien dat het aansporen van machtige individuen om zich coöperatief op te stellen naar hun adviseurs, deze neiging kan verminderen. Dit leidt ertoe dat ze advies van experts zwaarder laten wegen dan advies van beginners.'
Bron:
Tost, L.P., Gino, F. and Larrick, R., “Power, Competitiveness, and Advice Taking: Why the Powerful Don’t Listen”, Organizational Behavior and Human Decision Processes (forthcoming)
Wil je dat je adviezen geaccepteerd worden? Leer ook Denkadviseren! Kies uit:
Training Denkadviseren (introductie van 2 dagen)
De roemruchte Opleiding & Leergang tot Denkadviseur:
Opleiding tot Denkadviseur (10 dagen: 5 blokken van 2 dagen)
Leergang in Denkadviseren (20 dagen: startblok van 5 dagen. 5 blokken van 3 dagen)
Kennismaken met Denkadviseren in je eigen organisatie?
Workshop Denkadviseren (online 'in-company' proeverij'tje van een halve dag)
Elk van deze leermogelijkheden staat op zichzelf. Het is dus niet noodzakelijk om eerst de Training te doen en dan pas 'mag' of 'kun' je de Opleiding of Leergang doen. Het mag overigens wel want de Training vormt wel een goede voorbereiding op de Opleiding tot Denkadviseur en / of de Leergang maar nodig is die voorbereiding dus niet.
Vragen? Opmerkingen? Laat het ons graag weten!
info@denkadviseren.nl
Comments